twitter


Hyee Assalammualaikum ^_^

Hari ni kita kongsi sikit resepi Laksa Johor. Em siapa yang tak pernah makan laksa Johor memang rugi ah. Sedap sangat tau. Hehe ang kalau ada masa nanti nak buat lah. Tapi kena tunggu cuti sem la baru boleh buat. Heee

So jom lah tengok resepi Laksa Johor ni.

1 paket spageti (direbus dengan air dan satu sudu besar minyak sehingga lembut)

Bahan A: Direbus dan dikisar (asingkan)

  • 1 kilo ikan kembung
  • 100 gm udang basah
  • 10 gm isi ikan kurau (dibakar)
  • 50 gm udang kering


Bahan B (dikisar):

  • 3 biji bawang besar
  • 15 tangkai cili kering
  • 2 cm halia
  • 2 cm lengkuas
  • 2 cm kunyit hidup
  • 2 batang serai (diketuk untuk tumis)
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 kotak santan
  • 1 paket kerisik
  • 1 paket rempah kari
  • 4 ulas bawang putih


Bahan hiasan:

  • 10 biji limau kasturi
  • 1 biji timun (diracik halus)
  • Sedikit tauge segar
  • Sedikit jeruk
  • 2 biji bawang besar
  • 3 biji bawang merah dan hijau
  • Sedikit daun kesum/daun selasih


Bahan sambal belacan:
  • 6 biji lada merah
  • 30 gm belacan (dibakar)
  • 1 biji bawang merah
  • Garam secukup rasa




Cara membuat:

  1. Rebus ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.
  2. Untuk menyediakan kuah pula, tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wangi
  3. Apabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa  minit.
  4. Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi.
  5. Masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan dua mangkuk air dan masukkan asam keping.
  6. Tambah garam dan gula secukup rasa.
  7. Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 ½  jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.
  8. Rebus spageti dan tos.
  9. Untuk menyediakan sambal belacan, mesin atau tumbuk kesemua bahan dan hidangkan bersama kuah laksa.

0 comments:

Post a Comment