Hyee Asalammualaikum ^_^
Siapa suka makan ayam masak ungkep? Siapa yang tak pernah makan? Em ruginya kalau tak pernah makan. Sedap sangat lauk ni. Lagi-lagi bila makan dengan nasi putih panas-panas. Err kecur la pulak. Dah la belum lunch lagi ni.
Jom hari ni aku kongsi sikit resepi nk masak ayam ungkep ni. Family I suka sangat tau lauk ni. Hehe lagi-lagi mak yang masak memang bertambah-tambah la makan. Huu
- 1 kg ayam - potong 10 - perap dg garam & kunyit
- 2 batang serai - dititik
- 3 cawan air
- Garam/gula/perasa pilihan
- 1/2 keping asam keping - opsyenal
- Minyak masak
Bahan tumbuk / kisar:
- 5 ulas bawang putih
- 10 biji bawang merah
- Sejemput serbuk ketumbar
- Sejemput serbuk jintan manis
- Sejemput serbuk jintan putih
- 3 cm kunyit hidup
- 3 cm halia
- 15 biji cili padi
Cara cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan ayam yang telah diperap dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan kecut atau berubah warna
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan. Tutup kuali rapat-rapat. Kacau sekali-sekala untuk memastikan ayam tidak hangus kekeringan atau hancur
4. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.
Tadaaaa..... Dah siap dah ayam masak ungkep kita. Hehe selamat mencuba ^_^

